Grekland

Under sextiotalet blev den grekiska övärlden ett väldigt populärt resmål med billigt boende för alla soldyrkare som vill besöka Medelhavet. Populära destinationer under denna tid var bland annat Ios och Kreta. Resenärer som ville båtluffa i grekiska övärlden upptäckte det lokala färjesystemet, som vid tidpunkten var kraftigt subventionerad så att de relativt fattiga öborna kunde hålla kontakten med det stora antal släktingar som hade flyttat till huvudstaden Aten.

Turismens tillväxt påskyndas på sjuttiotalet tack vare införandet av billiga charterflyg, den ökade populariteten för Inter-Rail resor och den större tillgången till budget boende. Turismen har blivit grunden för nästan alla öar. Trots den typiska backpacker-imagen, har marknaden förändrats kraftigt. De typiska båtluffarna dessa dagar är mer sannolikt medelinkomsttagare som reser mellan det växande antalet kvalitetshotell. Äventyrslystna familjer utgör en växande del av marknaden.

De flesta öborna är bara intresserad av en sak: att resa till och från Aten. På grund av detta har färjesystemet utvecklats med den grekiska huvudstaden. Hamnarna i Piraeus, Rafina och Lavrio agerar nav i hjulet varifrån färjorna går ut mot öarna.

Systemet har blivit mer komplicerat under de senaste fem åren med nya höghastighetsbåtar färjor och katamaraner. Den senaste trenden är att köra snabba båtar direkt till de mest populära öarna. Resultatet är en minskning av restiden mellan Aten och de största öarna, men färre avgångar till mindre populära destinationer.

Läs mer och titta på kartan över alla grekiska öar

Länktips om Grekland

Resa till Grekland

En bra start är att ta sig till Aten varifrån det är lätt att ta sig ut bland öarna. Billiga flyg till Aten och destinationer ute på öarna går att hitta hos resebyråerna: Resfeber
Seat24

Boende i Grekland

Vandrarhem i grekland

Andra bra sidor

Alla greklands öar